söndag 30 september 2012

Barnens och änglarnas dag

Idag var det barnens fest i kyrkan. Vi firade familjegudstjänst med änglarna som tema.




"Låt barnen komma till mig och hindra dem inte! Ty Guds rike tillhör sådana. Amen säger jag er: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig ditin". Och Han tog dem i famnen och lade händerna på dem och välsignade dem.

lördag 29 september 2012

Vägförsäljning

När man åker en bit utanför stan är det alltid lika trevligt att sitta i bilen och se på vad som bjuds ut vid vägkanterna. Nu är det höstsäsong och folk säljer äpplen, plommon och svampar. Oftast är det äldre människor som säljer det de har i sina trädgårdar för att dryga ut sin lilla pension. På sommaren är det blommor, nypotatis och grönsaker som gäller.
Gummorna sitter på en pall vid vägkanten utanför sitt hus och väntar  på att ämbaret med äpplen ska bli tomt. Ingen begär att du ska betala hyra för platsen vid vägkanten eller skatt för inkomsterna från försäljningen. Och folk stannar faktiskt och handlar. -Hemodlat uppskattas. Ibland finns också färsk mjölk i flaska till salu vid vägkanten här i Keltto. Men vi brukar inte stanna utan föredrar valio- mjölken som finns i butiken.

måndag 24 september 2012

Ett nytt läsår

Idag har 8 nya studerande inlett sina teologistudier vid Teologiska Institutet.  Studerandena kommer från St.Petersburg, Kazan, Nizjnij Novgorod, Moskva och Vladikavkaz. Vladikavkas ligger i södra Ryssland vid Kaukasus- bergen, där landet gränsar till Georgien. Församlingen där är liten och har ursprungligen uppkommit efter en tysk- luthersk församling som funnits där tidigare.  Församlingen samlas i en katolsk kyrka och eftersom församlingen inte har någon egen präst ännu, brukar präster härifrån  resa dit var tredje månad för att församlingen ska ha möjlighet att fira nattvard. Glädjande är att en församlingsmedlem därifrån nu påbörjar studierna i teologi. Vi önskar alla studerande ett välsignat nytt läsår! 

torsdag 20 september 2012

Till världens bästa man

Grattis på din födelsedag!
Tack för din kärlek, omtanke och glädje du sprider!
Du är det bästa som finns!
Vi önskar dej lyckliga solskensdagar, hälsa, krafter och Guds välsignelse 
och ger dej många, många kramar!

onsdag 19 september 2012

Vägbelysning

Elbolaget kom och fixade vägbelysningen en dag. Lamporna går ända från landsvägen, längs byvägen ända in på Teologiska Institutets område, en sträcka på 800 meter. Elmontörerna krävde att lyktstolparna ska märkas och numreras enligt vissa paragrafer så därför tog Andrej en tur till deras kontor i Vsevoloshk och fick svaret att "märk dem som du vill, det är inte vår sak". Andrej fick också annan intressant information om belysningen i byn: alla stolpar tillhör Teologiska Institutet, eftersom de har satt upp dem. Ledningarna ägs av ett annat elbolag, lampkåporna är kommunens och själva brännarna har elbolaget som Andrej besöker, lagt dit.  Vem betalar då elektriciteten? - Ingen, för belysningen är direkt kopplade till elverket. Vilken lyx!

måndag 17 september 2012

Keltto kyrka - 20 år

                                                                                                                                            Igår var det fest i Keltto. Keltto församling firade med anledningen av att det gått 20 år sedan kyrkan byggdes. Festligheterna inleddes med högmässa. Kyrkan var fullsatt och förutom församlingsbor och bybor hade det också kommit gäster från Finland, bl.a från vänförsamlingarna. Högmässan började med procession och prästvigning. Barnen hade sin söndagsskola i källarvåningen som de vanligtvis har under varje gudstjänst, för att sedan komma med när nattvarden i kyrkan börjar. Församlingens egen kör och en manskör från Finland sjöng i högmässan. Efteråt var det mat för alla och festen fortsatte med uppvaktningar, musik och minnen. En dag fylld av glädje och tacksamhet!

           


Udelnij park

Timoteus hade skoldag på lördag, undantagsvis. Skolan ordnar både på hösten och på vintern en friluftsdag för eleverna och deras familjer. Så vi tillbringade lördagen i en stor park, i Udelnij park, ett grönområde i St.petersburg. Förskolan, ettan och tvåan började med foto-orientering medan de större barnen hade orientering i skogen. Sedan var det dags för boboll, där årskurserna 3-9 spelade mot föräldrarna och de mindre barnen hade skattjakt. Vädret var lite grått och blåsigt, men barnen rörde duktigt på sig, så det var nog bara jag och några till av föräldrarna som småfrös.



fredag 14 september 2012

Ingermanländare

Ingermanlands flagga
Vår goda vän Olga är ingermanlänning. Hon kan lite finska och är stolt över sina finska rötter.
Ingermanländarna härstammar från 1600-talet då Ingermanland blev en del av Sverige. Finska bondpojkar kom till området för att bruka jorden. Kyrkor byggdes och nya lutherska församlingar uppstod i takt med att det kom arbetare från Finland. Varifrån själva namnet ingermanland kommer vet man inte säkert. En teori är ån Inkere som är en sido-å till Nevafloden. Inkere-ån har i sin tur fått sitt namn efter fursten Jaroslav som på 1000-talet gifte sig med dottern av Sveriges tronfurste, Ingegerd. I slutet av 1600-talet var 75% av Ingermanlands befolkning lutherska finländare. Ifjol firade den Ingermanländska kyrkan 400 år, nämligen, den första lutherska församlingen grundades i Lempaala år 1611.
Den ingermanländska kulturen var stark, man ingick inte blandäktenskap och på 1800-talet grundade man finska skolor och föreningar. Söndagsskolarbetet blev viktigt i församlingarna och man höll skriftskolor och ordnade läsmöten.
Före revolutionen 1917 fanns det 32 församlingar och 170 000 ingermanländare bosatta i Ingermanland. Eftersom ingermanländarna var kända för sin företagsamhet  och hade skapat fina jordbruk blev de måltavla för Stalins uppfyllande av jordbrukskollektiv. Man blev allt misstänksammare mot ingermanländare, den lutherska tron, språket och kulturen. Människor dödades eller blev bortförda och fick en stämpel i passet som andra klassens medborgare. Kyrkor stängdes, all finskundervisning förbjöds och de finska tidningarna upphörde. År 1942 var hela Ingermanland tömt på ingermanländare. Då kriget var slut fick de inte genast återvända till sina hemtrakter. Många for då till Karelen eller flyttade till Estland. Rauha som bor i Keltto och är 92 år berättade att då de kom tillbaka till sitt hus här i Keltto var det bebott av ryssar. De ville ta några  äppel från äppelträdet på gården men blev bortschasade.
Många var också de som lämnade kvar på deporteringsorterna och byggde upp ett nytt liv där. Därför har det uppstått lutherska församlingar, som idag är över 80, runtom i hela Ryssland. Idag finns ännu spår av den ingermanländska kulturen. Några kan finska ännu och i en del församlingar hålls gudstjänsten till vissa delar på finska. Allt har förstås förryskats, många ingermanländare har flyttat till Finland, sedan det blev möjligt på 1990-talet, och den äldre generationen dör bort. Olga berättar att fastän hon är ingermanländare känner hon sig ändå rysk. Hon har gått i rysk skola och den ryska kulturen och ryska språket är närmare än den ingermanländska. Men framförallt syns de ingermanländska rötterna genom de lutherska församlingar som finns i Ingermanland idag. Ibland kommer frågan upp varför kyrkan ännu ska bära namnet Ingermanlands kyrka när de flesta församlingsbor idag är ryssar. Idag är också många olika folkslag representerade i församlingarna. Biskopen brukar ofta påpeka att Ingermanlands kyrka är till för alla. Jag tror att man vill bevara namnet och komma ihåg historien, förföljelserna, kamperna, svårigheterna, bönerna, väckelsen och återuppbyggandet; en tacksamhet till Herren för lågan som aldrig helt kunde släckas.

Ingermanland år 1900

Denhär butiken hittade vi på vår arbetsresa i Karelen 2010


onsdag 12 september 2012

En extra sommardag

Idag har vi haft en skön och varm sommardag här i Keltto. En bonusdag såhär på höstkanten och sista chansen kanske för i år att springa i shorts och sommarklänning.
Studerandena i teologikursen,som pågår denhär veckan, kom ut på eftermiddagen för att göra  lite arbeten  på gården efter dagens föreläsningar. Grundkursen i teologi samlar i år 18 studerande från bl.a Sibiriens prosteri och Moskva prosteri. Många av dem som går grundkursen söker sig sedan vidare till prästutbildningen. Nadja träffar jag när hon håller på och rycker upp ogräs ur en blombänk. Hon tycker att studierna är intressanta.- Kvällarna vill bara bli sena, då man sitter länge uppe och umgås. Nadja är aktiv i Keltto församling och  fungerar där som söndagsskollärare för de mindre barnen. Till vardags arbetar hon som lärare i engelska
.

söndag 9 september 2012

En trevlig dag

Säg, vad kan vara trevligare än födelsedag, nykokt plommonsylt
och vår kära Babushka på besök!

fredag 7 september 2012

Att cykla är väl ingen konst!

 Anastasia fick en ny cykel i våras. Stödhjulen bara ställde till det för henne så vi tog bort dem i förra veckan. Vi har det jättebra med en stor parkering och på innergården vid Institutet kan man cykla runt, runt i många varv.  Samma dag vi tog bort stödhjulen lärde hon sig att cykla utan dem. Att cykla är väl ingen konst, såg det ut som, då hon cyklade iväg. Hurra för Anastasia!

onsdag 5 september 2012

Skolpojken

Timoteus har börjat på ettan i höst. Då man börjar i skolan kommer man in i ett nytt skede, småbarnsåren är förbi och man ska ta ansvar på ett helt nytt sätt. Hålla reda på skolböckerna, sitta och koncentera sig, lära sig läsa och skriva, göra läxorna o.s.v. Timoteus brukar göra läxorna i  eftis eller genast när han kommer hem. I skolan deltar han också i målarklubben och i lerklubben.  Bäst med skolan är förstås kompisarna, tycker han. "Молодец Timoteus", som vi  säger på ryska! (молодец, 'maladets'=duktig)

tisdag 4 september 2012

Sankta Maria församlingen

Sankta Maria kyrkan
År 1703 grundades en svensk-finsk luthersk församling i Sankt Petersburg. Den delades på 1730-talet i en finsk församling, Sankta Maria och en svensk församling, Sankta Katarina. Till den finska församlingen kom församlingsborna från Ingermanland och Viborgs län. Även estlänningar hörde till församlingen. En estnisk luthersk församling grundades 1787, Sankt Johannes församling. Den nuvarande Sankta Maria kyrkan byggdes 1805. Som störst var församlingen på 1890-talet med över 20 000 medlemmar. Efter oktoberrevolutionen år 1917 försvårades församlingslivet, församlingen upphörde 1938 och man tvingades överlämna kyrkobyggnaden till sovjetmyndigheterna. Under sovjettiden användes kyrkobyggnaden bl.a som internat och för djurutställningar. Församlingen grundades på nytt 1990 och till en början höll man gudstjänsterna ute på kyrktrappan. Med hjälp från vänförsamlingar i Finland och Kyrkans utlandshjälp kunde kyrkan restaureras och domkyrkan invigdes på nytt pingsten 2002.  Varje söndag firas två gudstjänster, en finsk och en rysk gudstjänst. Övrig verksamhet sker på ryska. Kyrkan befinner sig i centrum av Sankt Petersburg, några hundra meter från huvudgatan som går genom centrum, Nevskij Prospekt.
Sankta Katarina församlingen grundades på nytt år 1991 och fick tillbaka sin kyrka så sent som 2005. Där firas gudstjänster på svenska varje söndag. Kyrkan befinner sig intill Svenska ambassaden som ligger ett kvarter från Sankta Maria församlingen. Den estniska församlingen, Sankt Johannes församling i St.Petersburg registrerades på nytt 1994 och kyrkan restaurerades och invigdes i februari 2011.
Sankta Katarina kyrkan

Sankt Johannes kyrkan

söndag 2 september 2012

Högmässa från Sankta Maria kyrkan


Dagens högmässa började med procession av söndagsskolbarnen.Söndagsskolan inledde sin hösttermin och både barnen och söndagsskollärarna välsignades framme vid altaret i början av gudstjänsten.








 




Söndagens evangelietext från Jesu bergspredikan:
Ni har hört att det är sagt: "Öga för öga och tand för tand."  Jag säger er: Stå inte emot den som är ond, utan om någon slår dig på den högra kinden, så vänd också den andra åt honom. Om någon vill ställa dig inför rätta och ta din livklädnad, så låt honom få din mantel också. Om någon tvingar dig att gå med en mil, gå två mil med honom. Ge åt den som ber dig, och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig. Ni har hört att det är sagt: "Du skall älska din nästa"  och hata din ovän. Jag säger er: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er. Då är ni er himmelske Faders barn. Han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga. Ty om ni älskar dem som älskar er, vilken lön får ni för det? Gör inte publikaner det också? Och om ni hälsar endast på era bröder, vad gör ni för märkvärdigt med det? Gör inte hedningar det också? Var alltså fullkomliga, såsom er Fader i himlen är fullkomlig. (Matteus 5:38-48).

lördag 1 september 2012

1 september

Första september är en  festdag i Ryssland. Då inleder alltid skolorna i hela Ryssland sitt läsår, oberoende om det är vardag eller helg. Eleverna klär sig i sina finaste kläder och tar med sig blommor åt lärarna. Inledningen av skolåret består av festligheter som tal och musik. Läroplikten börjar vanligtvis vid sju års ålder och skolan är gratis. Reklamen som är ny för i höst: "ta lån för ditt barns skolgång", har väckt mycket diskussioner här.  Föräldrarna ska köpa böcker, material och gärna något till skolan också. Har du mera pengar har ditt barn också det bättre i skolan. Även i skolvärlden är klyftan mellan fattiga och rika uppenbar.